За Шорттрек

Шорттрек се провежда на писта с дължина 111.12 m на ледена пързалка с размери 30 м х 60 метра. На двата завоя се подреждат по 7 гумени маркера, които очертават пистата.

Състезания по шорттрек
В Световните първенства, мъже и жени се състезават в четири дистанции: 500, 1000, 1500 и 3000 м и щафета  3000 м за жени и 5000 метра за мъже. Състезанието продължава три дни. Дистанцийте се бягат  в следния ред: 1,500, 500, 1000 и 3000 м. Вместо състезания по двойки, като в бързото пързаляне, в шорттрека кънкьорите правят масов старт с четири или осем души на стартовата линия в зависимост от дистанцията.  Стратегията и тактиката са много важни в надпреварата. Бяганията често са спечелени от най-умните, а не от най-бързите кънкьори. В международни състезания, кънкьорите трябва да завършат сред първите двама в тяхната серия,

За да се класират за четвъртфинали, полуфинали и финали. Само, тези състезатели, които са натрупали точки от участието си във финалите на 1500, 500 и 1000м, имат право да участват в бягането на 3000м супер финал.

Първо място получава 34 точки, второ място 21 точки, трето място 13 точки; четвърто място 8 точки, пето място 5 точки, шесто място 3 точки, седмо място 2 точки и осмо място 1 точка. Световен шампион по шорттрек става кънкьорът с най-голям брой финални точки от всички дистанции.

Правила в шорттрека
Бяганията се провеждат в посока обратна на часовниковата стрелка. Изпреварване е позволено по всяко време на бягането, но кънкьор, които изпреварва носи отговорност за сблъсък или препречване, в резултат от изпреварването.

Няколко основни правила регулират изпреварването при шорттрек. Водещият кънкьор има право на път и изпреварващия кънкьор поема отговорност за избягване на контакт. Най-често срещаната дисквалификация е за «избутване» – умишлено възпрепятстване, блокиране или  натиск на друг състезател, с която и да е  част на тялото.

Щафета
Щафетните състезания обикновено включват четири отбора, които се състоят от четири кънкьора. Всеки кънкьор трябва да поеме най-малко един път щафетата.

На пистата се движи само един състезател от отбор, а другите са от вътрешната страна. Те се подготвят да поемат щафетата, следят да не падне някой от техния отбор или почиват след като са предали щафетата. За да се запази скоростта, състезателите си предават щафетата с бутване. В случай на падане, покриващия кънкьор поема щафетата чрез пипане на падналия състезател и продължава състезанието. Пистолетен изстрел от стартера, ще прозвучи когато  на водещия отбор му остават 3 обиколки до края, което означава, че отбора може да направи само едно предаване на щафетата. Един кънкьор трябва да завърши последните две обиколки, освен ако не падне.
Оборудване за шорттрек

Тъй като завойте в шорттрек са трудни, кънките за този спорт са моделирани, за да могат да помагат за поддържане на висока скорост и осъществяване на контрол в завойте. Обувките са изработени от стъклопласт, като най-скъпите се правят с отливка по крака. Железата са дълги, като за бързо пързаляне, но имат по-голям овал и са изместени на ляво, за да може кънкьора да ляга на завойте и да отласква по-ефективно без да  подпира обувката в леда.